Pust, stånk, stön…

 

pust

En del arbetsuppgifter är lite tyngre än andra. Då kan man alltid roa sig med att räkna. Idag har jag och vår dotter kört 1800 liter jord från den här högen till odlingsbädd nr 2. Det är ungefär 70 steg enkel väg (delvis uppför) och vi körde 50 kärror. Alltså ca 70×50=3500m?

För att enklast få över jorden till odlingsbädden valde vi att använda hinkar i skottkärran som vi kunde lyfta upp i bädden. Vi har alltså lyft all jorden två gånger… Dessutom har vi rensat ut en icke oansenlig mängd sten ur jorden. Nåja, nu är det gjort och vi behöver inte gymma på ett tag!

Värme

I helgen har det varit alldeles för varmt för att jobba i trädgården. På lördag kväll lyckades vi trots allt få upp ett par vindskivor på carporten.

Däremot har vi dragit nytta av vårt sjönära läge.  Det är 24 grader varmt i Västersjön just nu och det har blivit ett och annat dopp, samt en tur med kanoten runt Björnö. Fantastiskt!värme

Äntligen täckodling!

äntligen täck1

Inspirerad av Sara Bäckmo i Skillnadens trädgård och Nils Åkerstedt som brinner för att odla i sand, har jag nu äntligen fått ihop de viktigaste ingredienserna för att kunna täckodla. Odlingsbäddarna har jag berättat för mycket om redan här på bloggen, men nu när det är dags för själva odlandet fattades det en viktig pusselbit – gräsklippet! Vi köpte en ny fin gräsklippare förra sommaren, men den har ingen uppsamlare…äntligen täck2

Alltså letade vi upp en sådan klippare på Blocket, och igår köpte vi den. Ikväll har vi testkört och det funkade perfekt. Tycker inte att vi har särskilt mycket gräs men det blev flera fulla uppsamlare på bara en liten stund. Kändes som en guldgruva! Den färdiga odlingsbädden fylldes snabbt av härligt klipp.äntligen täck3

Fyllning av odlingsbäddar

fyllning odlingsbäddar1

Våra odlingsbäddar blev inte helt små, det märks särskilt nu när vi ska försöka fylla dem med någonting! Den sommarlovsfirande familjemedlemmen har idag slitit med detta projekt. fyllning odlingsbäddar2

 

Först grävde jag runt den gamla jorden för att luckra upp bottenmaterialet så att vatten kan rinna undan bättre.

 

 

 

 

 

fyllning odlingsbäddar3

Sedan försökte jag dryga ut materialet lite genom att lägga i grenar och lite rens från rabatterna. Förhoppningsvis kan detta material hjälpa till att luckra upp bädden lite också. Jag skulle gärna fylla på med lite gödsel, undrar om sniglarna finns i gödsel också, eller om man vågar fråga någon om hästgödsel till exempel?fyllning odlingsbäddar4

Den käre maken fick bistå med att köra skottkärra med matjorden. 5 kärror var vad vi orkade med ikväll, vi behöver säkert 25 till… (för att fylla den ena odlingsbädden) Bara att bita ihop och se det som gratis träningspass!

Kakel-irritation

Ett husbygge kan nog inte flyta på helt utan komplikationer. Det är ju så mycket som ska hända. Vi har haft en otroligt glädjefylld resa mot vårt hus, vi är mycket nöjda med A-hus medarbetare och med alla hantverkare som just nu sliter på i vårt blivande hem.

Men som rubriken antyder är känslan inte riktigt densamma gällande vår kakelleverantör Svenska Kakel i Mölndal. Redan vid vårt första besök (när vi tagit ledigt från jobbet o åkt från Borås men den vi skulle träffa ”började senare”) fick vi dåliga vibbar.

För ett par dagar sedan uppdagades det att vi inte fått mitt kära röda kakel till tvättstugan och att det fattas ca 5 kvm till väggarna i badrummen (antagligen pga att de inte räknat med duschväggen). I samma veva kom vi fram till att vi önskade lite mer klinker i entren.

Efter några olika konktakter redde det upp sig med de bortglömda leveranserna. Återstod bara en enkel sak (trodde jag), en komplettering på knappt 2 kvm av samma kliniker som vi redan köpt till hela 5 olika golv i huset.

Icke så, det skulle kosta flera tusen med ny offert som skulle skrivas på, beräkning av mönsterläggning (de har mönstret i butiken), transport m.m.  De vill tydligen inte sälja klinker till oss, ändå  tror jag nog att vi har varit ganska enkla kunder, vi valde tre olika sorters kakel/klinker till 2 badrum 1 klädvård, entre och uterum på en timme i butiken.

Vi har en fantastisk kakelkille i huset och inga problem från snickarna att få det som vi själva önskar. Ska det falla på kakelfirmans dåliga service?

Odlingsbäddar

odlingsbäddar

Råkar man vara kompledig från det ordinarie jobbet finns det förstås annat att ägna sig åt när man är i byggartagen. Odlingsbäddarna kom av sig lite när vi satte igång med carporten. 100 kg puts har nu kommit på plats och bäddarna är redo för målning. Kroppen värker, men värst var nog knotten. Fortsätter detta får vi skaffa myggjagare!

Äng-lamark

Alldeles brevid vår tomt finns en bit mark som jag tror skulle kunna bli en helt ljuvlig plats. Kommunen gallrade bort en del träd för ett par år sedan och nu kommer det fram många olika små underbara blommor.

Den härliga ängen under björkarna.
Den härliga ängen under björkarna.

image

Här finns både daggkåpa, liljekonvalj, gökärt, smörblomma och mandelblom för att nämna några. image image image  image

MEN, allt verkar vara på väg att tas över av ormbunkar ( örnbräken tror jag de heter?). image

image

Jag läser ju gärna på nätet när jag vill veta något och har förstås googlat även på örnbräken. Förra året kanske den trogne bloggläsaren minns att jag drog upp ett betydande antal ormbunkar med rot och allt.

Knäckt ormbunke...
Knäckt ormbunke…

Nu har jag hittat en person som menar att man ska ”knäcka” stjälken på ormbunken istället för att dra upp den. Om jag förstod det rätt skulle detta ta död på de underjordiska stjälkarna.

Nu testar jag denna metod på ängen, vem vet, det kanske funkar?! Hoppet är det sista som överger oss.

Odla i sand

Jag har för vana att tänka på nästa steg innan vi är klara med det aktuella jobbet, till vissa andras frustration… Alltså bekymrar jag mig just nu en del för själva jorden vi ska odla i.

I Riddarebo finns så vitt vi vet inga mördarsniglar (ännu). Vi vill inte gärna vara de som inför dessa kryp i området, men hur ska vi då bära oss åt för att få jord att odla i? Finns det snigelfri jord att köpa?

På vår tomt har det lagts ut en hel del sand under markarbetet och jag har hört någonstans att det går lika bra att odla i sand. Började därför söka efter info på nätet och hittade denna bok! Verkar helt fantastiskt! Titta själv:

Ska läsa vidare i boken nu. Kanske ska vi satsa på detta? Hoppas våra snälla grannar vill ge oss gräsklipp i så fall!

Färgbekymmer

Några bekymmer måste det ju också bli när man bygger ett hus, det har jag ju förstått. Just nu undrar jag mest hur det ska gå med vår husfärg. Vi målade huset så snart vi kunde för att ha möjlighet att utnyttja byggnadsställningarna vid målningen. Det var mycket praktiskt och bra men innebar att vi fick komplettera målandet efterhand som till exempel knutbrädor sattes upp av snickarna.

Nu ser man tydligt att färgen varierar mycket mellan olika burkar. Detta kände vi till, men trodde inte riktigt att det kunde bli så stora variationer. Förhoppningen är förstås att det ska jämna ut sig med tiden, eller kanske efter nästa målning, men det känns verkligen tveksamt som det ser ut nu. Vad säger ni på Auson (färgtillverkaren), ni länkade ju till vår blogg, är det något vi kan göra för att reparera ”skadan”?

 

Störst skillnad var det på den sista burken vi kompletteringsköpte och öppnade först när dom andra var slut. Den var markant gråare i tonen när vi rörde om, vi såg tydligt hur pigmentet rördes upp från botten. Även när vi målade det som var kvar blev det stor skillnad, här syns det tydligt på nederdelen av knut- och skarvbrädorna.

IMG_2368

Här är det inte gråtonen med pigmentet som skiljer utan ljusare och mörkare brunton. Är det mängden pigment som skiljer mellan burkarna eller är det nyansen på själva trätjäran? … eller både?

IMG_2369

Hyresgästens vedermödor

Efter nästan ett helt liv med tillgång till egen tvättmaskin delar vi nu tvättstuga med 8 (iofs trevliga) grannar. Ingen större svårighet att få en tid, men tvättstugan i fråga är mindre trivsam för att uttrycka det milt. Putsen flagnar från väggar och golv och städning verkar inte ske även om jag sett listor som visar att det ska torkas minst varannan vecka av ett företag. Man får helt enkelt själv yra runt i dammet med den lilla sopborsten med tillhörande skyffel… Ingen större förbättring.

Nåväl, det här är ju en husblogg så varför skriva om det här? Jo, självklart för att jag längtar halvt ihjäl mig efter min egen tvättstuga med rött kakel varje gång jag tvingas tvätta här i hyreshuset! Räknar ner, hur många gånger till kan man egentligen behöva tvätta innan september? Om vi börjar använda sommarkläderna nu kanske vi kan packa vinterkläderna direkt och tvätta dom i huset : )

Jag är väl medveten om att detta är dagens I-landsproblem, men ibland är det skönt att få pysa ut lite stön och stånk! Nu ska jag ner med nästa maskin.

tvättstuga
Kanske blir det något sånt här?

 

Trädgårdsdags!

Idag har vi haft säsongspremiär för trädgårdsfix i Riddarebo. Strax innan de började gräva och spränga på tomten i höstas rensade vi bort flera stora rhododendronbuskar på tomten. Dessa plus en del annat ris blev liggande i en inte helt liten hög över vintern.

Idag tänkte vi försöka oss på en brasa. Det visade sig vara knepigt att få fart på elden, men med lite ved från svärfars förråd gick det till slut. Därefter brann alltihop upp snabbt och lätt.

Känns härligt att gå och småpyssla på tomten och börja bo in sig lite grann. Man får en del ideer om trädgård och annat. En go känsla helt enkelt!

Lite korvgrillning är aldrig fel!

El, tele, TV, data?

IMG_0496

Idag blev det rådslag vid köksbordet. Vi la våra pannor i djupa veck för att begripa oss på de ritningar vi fått över el- och teleanläggningar. Meningen är att vi ska vara väl förberedda när vi träffar elektrikern som ska fixa alla kablar i huset.

Vi konstaterade att det kanske kunde vara klokt att be om några råd hos en belysningsfirma nära oss som vi ska kontakta. Vi ska även kolla med Telia om hur man ska tänka kring TV/ data. Det förbereds ju för fiber i vårt område, men det kan nog ta ett tag innan det är klart.

Belysning är en knepig sak, tycker jag. Vi har ganska högt till taket och många höga fönster. Hur gör man för att få belysning som känns mysig i dessa rum? Och hur kan vi få bra arbetsbelysning vid köksbänkarna när vi inte har överskåp att sätta lampor under? Vi får fundera vidare och hoppas på bra rådgivning!

Tålamod är en fiskares bästa vän…

…och en husbyggares också! Väntan är lång. Just idag när snön ligger här i Boråstrakten, där den hela vintern kommit och gått varje dag, är vi dock glada över att grävningsarbetet är klart. Enligt planen skulle det annars ha startat i vecka 7. Det hade säkert funkat, men det är ju enklare att ta hänsyn till exempelvis min liljekonvaljkulle utan en halvmeter snö.

Tylösand

Skärmklipp
Bild från A-hus sida

Idag frågade en kollega om hur vårt hus ska se ut. Jag tänkte visa en bild från bloggen men upptäckte att jag inte hittade någon. Därför lägger jag in en nu. Jag tror det har funnits någon tidigare, men en del inlägg försvann i något skede.

Tylösand är kanske inte det vackraste hus jag sett, men planlösningen passar oss bra. Vi har ändrat en hel del, bland annat på fönstren och så har vi ju lagt till uterummet som vi skrev om häromdagen. Vi hoppas att våra ändringar samt vår tomt ska göra huset vackert även på utsidan!

Ändringsbilaga

Det händer verkligen inte mycket på husfronten just nu. Nedräkningen visar att det är ungefär 11 veckor kvar till husleverans. Man förstår ju att det jobbas lite mer på annat håll än här hemma och igår fick vi ett litet livstecken från dem som pusslar och sliter.

Vårt uterum har tydligen fått ett nytt alternativ på innertak. Jag försöker mig inte på att förklara på vilket vis, men vi valde i alla fall per telefon att gå på den nya versionen. Känns kanske inte som det mest väl övervägda beslut vi fattat, men det blir nog bra. Vi hade inte precis funderat så väldigt mycket på det där taket förut, mer än att det är ett ryggåstak.

Skärmklipp

Bilden (från A-hus sida) visar uterummet som man har tagit från villa Lekskär och lagt till på villa Tylösand, som är vårt grundhus.

Trevligt i alla fall med en liten signal som påminner om att något är på gång!

Tylösand

Häromdagen såg jag att A-hus har lagt ut en länk till vår blogg på själva husmodellens (Tylösand) sida. Funderade då på om vi någonsin skrivit något om varför vi valde just detta hus, och vilka ändringar vi gjort. Kom fram till att vi inte har gjort det mer än möjligen i någon bisats.

Vi letade i flera år bland planritningar på nätet. De flesta hus ”knör” in så många sovrum som möjligt även om huset är litet, vi som bara är två personer ville ha ett litet hus med så stora umgängesytor som möjligt. Det var en svårighet, dessutom hade vi en tomt och utsikt att ta hänsyn till, detta var inte enkelt.

När vi till slut fick syn på Tylösand blev vi förstås glada, många av våra krav uppfylldes i det huset. Utsikten togs till vara, sovrum+badrum+tvättstuga i en egen del och det är ett relativt litet hus.

image
Bild från A-hus sida

Även om vi gillade huset var det en hel del vi ville ändra på. Detta var inga problem när vi väl träffade A-hus representanter. Vi fick all hjälp man kunde önska.

Till att börja med ville vi ha ett skafferi i köket. Det fick vi genom att ta bort ett sovrum, lägga entrén där och istället använda den planerade entrén till skafferi.

Vi ville inte ha riktigt den öppna planlösning som huset hade, utan lät väggen gå ända upp i taket mellan kök och vardagsrum, flyttade istället kyl/frys till denna vägg och placerade spisen på bänken mellan diskbänken och matplatsen.

När Charlotta ritat på våra önskemål hade hon också minskat ner en del på kök/matrum eftersom vi hade önskat ”ett litet hus” och skafferi/hall annars skulle ha blivit något överdimensionerade. Vi tyckte att det hela blev mycket bra.

En lite halvdålig kopia av vår planlösning kan du se om du klickar på sidan Ritningar här i bloggen.

Vi ville också ha en ”pensionärskuvös” alltså ett uterum för att kunna njuta av vår sjöutsikt och odla året om. Detta kopplades helt enkelt på huset från en annan husmodell. Slutligen bestämde vi oss för att välja takhöjd 2,70 m i hela huset istället för det ryggåstak som Tylösand har i originalutförande. En hel del fönster flyttade eller bytte storlek. Fönsterhöjden anpassades efter den nya takhöjden för att få ett större ljusinsläpp. Vi tror att detta kommer att göra att vårt hus känns större än det är!

Ledig söndag

Idag sken solen och vi passade på att röja lite på tomten nu när grävmaskinen kanske, kanske är i antågande. Några träd och buskar kunde vi själva förpassa till de sälla jaktmarkerna. Sex stora rhododendronbuskar hade vi från början, bara en enda stod på en plats där den kan få stå kvar. Den friserade vi bara lite idag.

Saken blev inte sämre av att Martin fick chansen att övningsköra pappas motorsåg. Simon kom också förbi och bidrog med släpande av sten och klättring i träd. 13 grader varmt idag, härlig höst!

Simons kamp mot rhodondendron.
Simons kamp mot rhodondendron.
Och mot betongblocken....
Och mot betongblocken….
Pose framför rishögen. Valborgseld?
Pose framför rishögen. Valborgseld?

 

Lantmäteri

Lantmäteri – läntmätera- lantmäteri hurra!

Idag kom de äntligen! Lantmätarna som skulle staka ut vår tomt. Vädret visade sig från sin bästa sida, jag har höstlov och allt kändes helt perfekt!


Tomten blev precis som vi har önskat oss och både grannen och svärfar var med och inspekterade, så det blir ”rektit” gjort : ).

När lantmätarna just hunnit åka sin väg kom Martin från A-hus och Per-Åke ”Grävare” istället. Vi pratade om grävarbeten som ska göras redan nu i höst. Ett riktigt ”gubbmöte” om ni frågar mej!

Invändiga val

Idag installerade jag en app som räknar ner dagarna. Jag chansade vilt på att vi kan flytta in i vårt hus om ett år. Håller tummarna…

Tyvärr är det vägar som kanske ställer till det. Vi blev erbjudna husleverans i vecka 14, men just vid den tiden på året kan det nog vara problematiskt med tjällossning på vägarna. Dessutom ska det ut grävmaskiner, grusbilar m.m. innan huset kan levereras. Det finns tre olika vägar fram till huset, men ingen av dem är särskilt bra. Det är smala broar, branta backar och raviner som inte är helt lämpade för den här typen av transporter i synnerhet inte i tjällossningstid.

Nu blir det möte med de inblandade för att avgöra när det kan vara rimligt att tänka sig att det är lämpligt att bygga.

Under tiden hinner våra val att bli inaktuella. Vitvaru-tillverkaren hinner byta ut sina modeller så att vi måste justera och granska våra val på nytt. Inte speciellt jobbigt, men jag misstänker att det kan hända igen innan det väl blir dags för bygge…

Nåväl, den som väntar på nåt gott…

Väntan

Händer verkligen inte mycket här nu för tiden. På tomten finns inget mer vi kan göra, förutom att gräset klipptes igår. Troligen sista gången i år. Bygglovet är klart. Vi väntar på tillstånd att gräva avlopp.

Idag var vi på Bomässan på Åhaga i Borås, inbjudna av A-hus. Med tanke på att vi köper nyckelfärdigt hus kändes det inte som att vi hade så mycket där att titta på. Dörr- ja det har vi redan bestämt, isolering- det ingår liksom i köpet, värmepump- redan ordnat. Vi träffade i alla fall Martin på A-hus där och kollade läget lite grann.

I november har det gått två år sedan vi skrev på att vi skulle köpa huset på arrendetomten. Sedan dess har vi kämpat på med pappershanteringen hos Borås kommun. Tur att vi inte visste hur lång tid det skulle ta när vi började! Nu hoppas vi så smått på att kunna flytta in om ett år… Den som lever får se hur det går : )