Snabba svar från Auson

Skickade i veckan in en förfrågan till Auson AB i Kungsbacka. Fick blixsnabbt ett personligt svar enligt nedan. Jag tycker det skall bli mycket spännande att se hur vårt hus klär i denna skrud. Påskhelgen hoppas vi på bra tjär-målarväder.

Visar fredrik_garpenfeldt_02.jpg
”Skickar här lite information om vad man kan tänka på i samband med målning samt en bild på en nytjärad bastu. Produkten var ny förra sommaren och har rönt stort intresse hos arkitekter, bifogad bild är från en av dom. Eftersom vi inte säljer direkt till privatpersoner utan via grossist så vi får sällan in några bilder till oss. Under nock och norrsida där solen inte kommer åt bleks inte tjäran lika fort och mycket, ni kan se på bifogad bild, samt att väggen är på väg att anta en gråaktig ton, vilket är en pågående process.”

FAQ Tjärvitriol

Vart kan man måla med Tjärvitriol?

Vår Tjärvitriol kan användas på finsågad panel av framförallt gran och furu men passar även för grovt virke i t.ex. timmerhus. Tjärvitriolen kan även målas på trä som tidigare blivit behandlat med järnvitriol samt på obehandlat eller tidigare tjärat trä. Tjärvitriolen passar utmärkt på träfasader, plank, staket etc.

Kan jag behandla min altan med Tjärvitriol?

Nej, tyvärr. Vi rekommenderar inte att använda Tjärvitriolen till tryckimpregnerat trallvirke då ytan slits och gångstråk riskerar att bildas på ytan. För trall rekommenderar vi istället Ljus Tjärolja som ger träet ett silvergrått utseende med tiden.

Måste jag använda rostfri spik?

Nej, det går bra att måla Tjärvitriol på icke galvaniserad spik, den etsar inte på glas eller plåt.

Vad behöver jag tänka på innan jag börjar måla?

Måla gärna vid varm väderlek, minst 10 °C. Då är trätjäran mer lättarbetad och suger snabbt in i virket. När det gäller tid för applicering bör man följa vanliga målningsråd med fukthalt runt 15%. Öppna burken och rör om innehållet för att fördela pigmentet jämnt i burken. Tänk på att trätjära är en naturprodukt som kan variera något i utseende från olika produktioner. Har du fler burkar bör du därför blanda den mängd som beräknas till ytan som ska tjäras för att undvika skillnader i nyans.

Hur målar man med Tjärvitriol?

Då tjäran sugs in i virket är det bra att använda en pensel av bredare typ (70-100mm) för att undvika att ytan blir ojämn. Rör gärna om i burken någon gång under behandlingen för att bland upp pigmentet.

Hur lång är torktiden?

Torktiden är cirka ett dygn vid normal utomhustemperatur under målningssäsongen. Vid nybyggnation kan det vara bra att stryka virket innan uppsättning för maximal täckning. För bästa vattenskydd rekommenderar vi två strykningar. Man kan vänta med andra strykningen upptill ett år då den första strykningen skyddar träet tillräckligt under denna tid. Vid två täta strykningar blir kulören mörkare men ljusnar och antar en mer gråaktig kulör inom några veckor när tjäran har trängt in i träet.

Hjälp! Varför blir ytan brun istället för grå?

Ingen fara, innan trätjäran har trängt in i träet kommer du uppleva att ytan du målat har en brunaktig nyans. Inom 2-3 veckor har trätjäran trängt in i träet – där den ska vara för att göra sitt jobb – och kvar på ytan finns det pigment som ger en stilren klassisk gråbrunaktig nyans. När det gäller järnvitriol finns inget NCS nummer för att bestämma exakt nyans, samma sak för tjärvitriolen.

Bild från www.auson.se

Det doftar Tjära! Hur länge håller doften i sig?

Den underbara tjärdoften hänger kvar i ca en månad efter målningen. Dock avtar doften rejält redan efter några dagar.

Hur ofta bör jag måla?

Vi rekommenderar att måla igen efter ca 5-10 år. Det stora tidsspannet beror på faktorer som väderstreck, UV påverkan från solen, övrig väderlek men även virkeskvalitet och fuktighet. Fördelen när det väl är dags för ommålning är att man inte behöver skrapa eller tvätta. Istället borstas smuts och dylikt bort, sedan är det fritt fram att lägga på ett nytt lager med Tjärvitriol.

Vad kostar det?

En 3-lit burk kostar ca 500 kr i butik och en 10-lit burk kostar ca 1400 kr.

Vart kan jag köpa Tjärvitriol?

Samtliga av våra trätjäror säljs hos välsorterade färghandlare och byggvaruhus över hela Sverige. Se vår lista över återförsäljare för att hitta din närmaste butik.

9 reaktioner på ”Snabba svar från Auson”

 1. Hej. Har köpt en obehandlad ute grillats av hyvlat furuplank och bänkar till, undrar därför om det går att stryka på tjärvitriol på dessa.
  Mvh. Eva

 2. Det vet jag inte men jag skulle tro det. Det beror nog på vilken färg du vill måla med. Ställ frågan till Auson.

 3. Angående utegrillplatsen, tror det går utmärkt, vet dock inte hur det blir med gråpigmentet om det färgar av sig på kläderna om man målar bänkarna.

 4. Hej.
  Det står i FAQ att man kan spika med icke galvad spik i frågan om man behöver rostfri spik.
  Finns det något problem med att använda galvad spik?
  Med vänlig hälsning, Håkan

 5. Fäller tjärvitriol av sig? Har hört att den kan göra så och undrar om någon har erfarenhet av detta och om det stämmer eller inte?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *