Färgbekymmer

Några bekymmer måste det ju också bli när man bygger ett hus, det har jag ju förstått. Just nu undrar jag mest hur det ska gå med vår husfärg. Vi målade huset så snart vi kunde för att ha möjlighet att utnyttja byggnadsställningarna vid målningen. Det var mycket praktiskt och bra men innebar att vi fick komplettera målandet efterhand som till exempel knutbrädor sattes upp av snickarna.

Nu ser man tydligt att färgen varierar mycket mellan olika burkar. Detta kände vi till, men trodde inte riktigt att det kunde bli så stora variationer. Förhoppningen är förstås att det ska jämna ut sig med tiden, eller kanske efter nästa målning, men det känns verkligen tveksamt som det ser ut nu. Vad säger ni på Auson (färgtillverkaren), ni länkade ju till vår blogg, är det något vi kan göra för att reparera ”skadan”?

 

Störst skillnad var det på den sista burken vi kompletteringsköpte och öppnade först när dom andra var slut. Den var markant gråare i tonen när vi rörde om, vi såg tydligt hur pigmentet rördes upp från botten. Även när vi målade det som var kvar blev det stor skillnad, här syns det tydligt på nederdelen av knut- och skarvbrädorna.

IMG_2368

Här är det inte gråtonen med pigmentet som skiljer utan ljusare och mörkare brunton. Är det mängden pigment som skiljer mellan burkarna eller är det nyansen på själva trätjäran? … eller både?

IMG_2369

10 reaktioner på ”Färgbekymmer”

 1. Tror det kommer jämna ut sig med tiden. Tjärvitrol är en levande färg och huset kommer nog vara lite flammigt, men det ser naturligt ut. Vi har grannar som målat sitt hus med tjärvitrol och det ser verkligen jättefint och äkta ut.

  1. Thanks for sharing superb informations. Your site is very cool. I’m impressed by the details that you have on this blog. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and simply couldn’t come across. What a great web-site.

  2. artsy wow, interesting comments. the Aster Cafe has definitely been around for years, but my memory of it was some pre-made sandwiches in the fridge…looks like they have a nicer menu now. haven’t heard anyone comment about it though online till….this sudden deluge.Best new Establ. Naviya’s Thai Brasseriebest chef Naviya LaBargebest purveyor Donnay Dairy

 2. Tack ”Nya huset”, det finns inte lite bilder på er grannes hus?Skulle vara kul med lite referensbilder.

  1. Hi Sasha,If yours came out too thick after it cooled and you think you might have overcooked it, try adding a little more water or orange juice to the mixture.The difference in color compared to mine could be due to the type of orange. Let me know how it goes. Thanks.

 3. Hej Martin!

  Det bästa är att använda burkar från samma batch eftersom trätjäran kan variera i kulör från olika satser. Om möjlighet finns, blanda gärna burkar så att du kan måla en vägg i taget för att slippa olika nyanser. Rekommenderar att vänta med andra strykningen så att träjäran från första strykningen kan tränga in i träet ordentligt.

  En säljare från oss kommer att ta kontakt med dig inom kort!

  Mvh
  Stina Rosenqvist
  Auson AB

 4. Tack Stina, han ringde på förmiddagen, trevlig kille 😉 Hur kan jag veta att jag får burkar från samma batch?

  1. Det låter bra 🙂 Kolla detta i butik när du köper burken. Det sitter en liten lapp med ett datum och ett löpnummer på locket. På så vis kan du kontrollera att burkarna kommer från samma batch.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *