Frågor om Tjärvitriol

Här kommer några frågor från Olle i Sölvesborg och mina svar.

Var panelen helt obehandlad då den spikades upp? Ja, vi fick till och med betala lite extra för att dom skulle låta brädorna till vårt hus slippa grundfärgsbehandling i fabriken. Panelen spikades upp redan på husfabriken då huset kom i färdiga väggsektioner.

Skedde alla målning direkt på huset? Japp. Vi passade på att måla så länge byggställningarna från husresningen stod kvar.

Har det blivit några färgmissar, panelen kanske krymper något? Vi kan se att panelen krympt på några ställen där det nu lyser lite ”vitt”, men det suger in fantastiskt bra i skarvar och vrår. Snickarna väntade med knut- och skarvbrädor så vi kunde måla panelen under. Missarna bör väl åtgärdas i andra strykningen gissar jag, vi har fått rådet att inte punktbättra då det finns risk för större flammighet/nyansskillnad.

Är du nöjd med jämnheten vad gäller nyans? Både ja och nej, på de ytor där det bara flöt på med målningen blir det klädsamt flammigt. Men vi var inte så noga med att blanda olika burkar med tjära utan målade färdigt med en burk först och sen tog vi nästa. Detta gjorde att vi fick viss nyansskillnad på en och samma väggyta där vi bytte burk, ljusare och mörkare brunton på tjäran. Denna skillnad blir mindre tydlig har vi fått höra allt eftersom tjäran tränger in i trät. Den sista burken vi var tvungna att köpa till hade en annan densitet på färgpigmentet. Dom har tydligen gjort denna ändring för att göra Tjärvitriol mindre känslig för skiftningar i bruntonen vilket tyvärr blev en markant skillnad för oss i gråton på de sista ytorna vi målade. Dock ingen större skada skedd tror jag (min hustru är inte lika säker på detta;-) då vi skall måla huset en gång till när tjäran trängt in ordentligt. Då skall vi vara mer noga med att blanda burkarna och att se till att vi får burkar från samma tillverknings-batch som dom kallar det. Vi har också blivit lovade lite personlig support från Auson vid det tillfället.

Hur gråtonat har huset blivit? Hittills kan vi nog bara se att bruntonen ljusnar. I vissa ljusvinklar blir gråtonen mer och mer tydlig. Jag tror det behöver litet tid och varmare temperatur för att tjäran skall tränga in och släppa fram gråtonen. Både vi och Auson följer processen med stor spänning, foton kommer på bloggen framöver, jag lovar.

Är det något som en händig karl klara av? Absolut. Tjäran är mycket lättarbetad. (Den omtalade hustrun kan här meddela att även en händig dam klarar av det. Jag har nog målat den största delen av vårt hus: ))

Vad var svårast? Att öppna trelitersburkarna, ingen bra lösning… 😉  (Tiolitersburkarna var enklare)

Vad måste jag beakta? Ovan nämnda noggrannhet med blandning av burkar på samma yta och att få burkleverans från samma batch.

Lycka till och håll tummarna för oss 🙂

2 reaktioner på ”Frågor om Tjärvitriol”

    1. Hej Marcus och tack för bilden. Jag har fått förklarat från Auson att det beror på ändring i receptet, vår Tjärvitriol kom från en batch/tillverkning 2014. Dom har i senare batcher tillsatt större mängd grått pigment. Den Tjärvitriol vi köpt nu i sommar för målning av delar på carporten blir gråare och ser ut som på ert hus. Auson tror att ”felet” med vår tidigare batch skall korrigeras när vi målar andra gången, kanske till våren.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *