Liten färganalys

De vanligaste frågorna vi får på bloggen och mail handlar om Tjärvitriol, fasadfärgen. Här kommer en liten nulägesrapport.

Huvuddelen av huset målade vi i påskhelgen i början på april. Vi fick då en sändning med Tjärvitriol med mindre grått färgpigment. Detta gjorde att de olika bruntonerna i tjäran framträder tydligare om man inte blandar och målar på rätt sätt. Detta är en liten egenhet hos tjäran då det är en naturprodukt som kan variera. Detta syns tydligt på entréfasaden där vi misslyckades med att blanda burkarna på rätt sätt.

Lite mörkare…färganalys1

… och lite ljusare. Tyvärr syns de ljusare partierna tydligt när man kör upp framför huset.färganalys2

För att delvis kompensera för dessa nyansskillnader har Auson blandat i mer grått färgpigment i senare batchar, det gäller alltså att få tag på senare leveranser för att det skall bli bra resultat.

Nedan en bild som visar tre nyanser, panelen till vänster målad med första leveransen i början på april, panelen till höger målad någon vecka senare när uterummets panel var färdigmonterad. De stående foderbrädorna är målad med en senare leverans med det ”nya receptet” med mer grått pigment i, det syns tydlig skillnad.färganalys3

Med facit i hand verkar det som det saknas pigment helt i den första leveransen…? Det syns även skillnad i burkarna på de olika leveranserna, den första var nästan klar brun, trots ivrig omrörning. I de senare leveranserna syns det grå pigmentet tydligt så fort man rör om i burken.

På carporten syns det hur vi vill att det skulle sett ut på hela huset, där målade vi bärlinan i slutet på maj och där har precis rätt grå nyans mognat fram. De bakre balkarna i bjälklaget är mörkare och brunare då de målades igår.färganalys4

Nu är det ju meningen att vi skall måla huset en gång till innan det är klart. Vi hoppas naturligtvis att vi då får på tillräckligt med grått pigment för att få avsedd färg på huset.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *