Tjärvitriol från Auson

Så här i startbeskeds- och grävartider kan det vara gott att skingra tankarna med lite fasadbehandlingsfilosofi. Från början funderade vi och valde mellan olika färgsättningar, det finns ju en hel del att välja mellan och att tänka på. Vi vill att färg och yta skall ge huset en låg profil och vi landade rätt snart i en gammal välbeprövad behandlingsmetod med järnvitriol och silverbets. Vi testade detta på en träfasad i somras och blev nöjda med resultatet.

En nackdel som ofta framhålls med denna metod är att den inte tillför något skydd för träfasaden. Detta har naturligtvis malt i huvudet på mig tills vi hittade en alternativ behandling med liknande färgresultat. Det är Auson i Kungsbacka som tagit fram en produkt dom kallar Tjärvitriol. Den bygger på pigmenterad tjärolja blandad med ”finaste balsamterpentin” som dom skriver i produktbeskrivningen.

Referensbild från http://www.auson.se/

Efter lite mer efterforskning bestämde vi oss för att satsa på detta, nytt och smart men ändå genuint på något vis. Tillsammans med svarta takpannor och grafitgrå fönster och dörrar tror vi det kommer att likna bilden ovan.

Valet av fasadbehandling innebär samtidigt att vi frångår A-hus standardleverans med skyddsmålad träpanel, Med andra ord kommer våra väggsektioner helt obehandlade (något som man naturligtvis får nöjet att betala extra för… ). Vi har därför fått löfte om att på kvällstid och helger låna ställningarna efter husresningen för att så snabbt och smidigt som möjligt kunna få på ett skyddande lager tjärolja.

Så vi hoppas på fint väder i påskhelgen och några hjälpsamma vänner kanske. Sen skall det bli tillfredställande att dra in djupa andetag av mild tjärdoft…

Auson tjärvitriol
Referensbild från http://www.auson.se/

Läs mer om Tjärvitriol på Ausons hemsida.

7 reaktioner på ”Tjärvitriol från Auson”

 1. Hej
  Läser med spänning hur dina funderingar ang val av fasadfärg gjort att du kommit fram till tjärvitriol. Vi håller på att bygga ett hus och vill få fram samma grånande känsla som du beskriver. Hur har det blivit tycker du ? Vilken sorts panel använde du, vanlig träpanel el limträ ?
  MVH / Torbjörn

  1. Hej Torbjörn. Svårt att säga än hur det blir, helt klart är att det ljusnar allt eftersom. Gråtonen framträder också tydligare, speciellt i vissa ljusvinklar. Om den bruna färgen från trätjäran helt försvinner är väl inte helt säkert. Fasaden består av A-hus liggande standardpanel 22 mm gran .

   1. Hej Martin!
    Funderar själv på tjärvitriol och är nyfiken på hur nöjda ni är idag? Har det bruna blivit grått?
    Mvh Kalle

    1. Jo tack, det börjar bli riktigt fint, en varm grå färgton. Till våren planerar vi att tjära huset en andra gång och då med den nyare varianten från 2015 med mer gråpigment i. Det vi använde i första strykningen var den första batchen från 2014 med mindre pigment i vilket gjorde att det tar lång tid innan man upplever den gråa ytan. Jag tänker återkomma med lite uppföljande bilder till våren innan vi stryker andra varvet. Lycka till med ditt val.

 2. Hej!
  Skall i maj måla mitt nybyggda hus med Tjärvitriol. Huset är beskiktat och klart, jag har fått några frågor kring att vitriolen släpper igenom fukt och att spalten mellan vägg och fasad därför måste byggas så att det ger mer utrymme för ventilation. Hur gjorde ni med detta?

 3. Hej!
  Nyfiken på hur den har utvecklats på ett par år? Har ni behövt måla om?

  Undrar oxå om den går att spruta på eller om den måste strykas på?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *